Gå direkt till innehåll
En besiktning är en opartisk kontroll av ditt fordon

Blogginlägg -

En besiktning är en opartisk kontroll av ditt fordon

Att genomföra kontrollbesiktning av ditt fordon kräver att vi på Besikta är ackrediterade och följer Trafikstyrelsens restriktioner. Alla våra besiktningstekniker genomgår kontinuerliga utbildningar och följer specifika rutiner för att få arbeta som tekniker. Träffa Magnus som är en av våra många besiktningstekniker som här berättar om sin vardag.

Ett noggrant och systematiskt arbete

En besiktningstekniker utför noggranna och systematiska kontroller vid en besiktning. Detta säkerställer att din personbil uppfyller de krav både vad gäller trafiksäkerhet och miljö.

Hur många kontroller genomförs vid en kontrollbesiktning?

Det är många. Det är upp emot 200 olika kontrollpunkter, vissa görs automatiskt tack vare att vi kopplar in en avläsare i bilen och andra kontroller gör vi själva, berättar Magnus.

När vi gör den yttre kontrollen av fordonet ser över bland att så att ljusen fungerar och är rätt inställda. Att bromsarna har godkända egenskaper och gränsvärden. Självklart får det inte finnas några läckage och att fordonet uppfyller gällande säkerhetskrav.

Hur bedömer ni alla dessa yttre kontroller?

Vi som är både besiktningstekniker och besiktningsingenjörer har inte bara vår utbildning att luta oss emot utan sedan är det också erfarenhet. Tänk att vi under en vecka kan genomföra över 100 olika besiktningar. Det blir rätt många olika bilar som vi får bedöma.

Eftersom vi noga följer kontrollpunkterna och hur de ska bedömas får alla fordon en så kallad opartisk bedömning. Om det uppstår situationer där vi som tekniker är osäkra, då kan vi alltid ta hjälp av en kollega eller att vi anlitar en av våra besiktningsingejörer.

Hur lång tid tar en besiktning?

En personbil brukar ta cirka 20 minuter för en besiktningstekniker. Så klart beror det på modell och skick på bilen.

Vilket råd vill du ge till alla som nu ska boka en besiktning?

Kontrollera så att det finns spolarvätska, för det kan annars bli en väldigt onödig tvåa. Sedan så klart att alla lampor fungerar och att varningstriangeln finns på plats, gärna att den ligger framme i bagageutrymmet.
En sak till! Om det är kallt ute måste bilen vara varm när vi gör vissa kontroller som avgasutsläpp. Därför behöver bilen köras en stund innan den blir besiktad. Men som sagt, detta behövs bara göras under vinterhalvåret.

En översikt på vad en kontrollbesiktning innhåller

Här är en översikt över vad en besiktningstekniker vanligtvis gör under en kontrollbesiktning av en personbil:

  • Fordonets yttre kontroll:
    Inspekterar fordonets yttre, inklusive kaross, ljus och dess inställning, vindruta, och speglar. Ser om det finns eventuella skador eller felaktigheter som kan påverka trafiksäkerheten.
  • Bromssystemet:
    Bromsarna är avgörande för trafiksäkerheten. Här kontrolleras bromssystemet, inklusive skivor, klossar, bromsvätskenivå och eventuella läckage.
  • Styrning och hjulupphängning:
    Kontroll av hjulupphängningen för att säkerställa att de är i gott skick och inte visar några tecken på slitage eller felaktigheter.
  • Däck och hjul:
    Däckens ska vara i gott skick och ha rätt mönsterdjup.
  • Ljus och elektriska system:
    Alla ljus, inklusive strålkastare, blinkers, bromsljus och bakljus, kontrolleras för att säkerställa att de fungerar korrekt. Även fordons elektriska system undersöks.
  • Fordonets undersida:
    Fordonet lyfts upp för att undersidan, inklusive avgassystemet och eventuella läckage av vätskor ska undersökas
  • Miljökontroll (avgasutsläpp):
    Fordonets avgasutsläpp mäts för att säkerställa att det ligger inom de tillåtna gränsvärdena för miljöstandarder.
  • Fordonsidentifikation och registreringshandlingar:
    Identifikationsnummer (VIN) blir kontrollerat så att det stämmer med registreringshandlingarna och att de är giltiga.
  • Övriga specifika kontroller:
    Här ingår bland att kontrollera säkerhetsbälten, backspeglar, vindrutetorkare och andra specifika delar.

Vi som besiktningsföretag vill att du som kund ska förstå varför ditt fordon blir godkänt eller underkänt. Därför berättar vi under besiktningen om det finns eventuella problem eller om det krävs reparationer för att fordonet ska uppfylla gällande krav och bli godkänt.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60