Gå direkt till innehåll
Tips till dig som vill importera en bil, husbil, mc eller något annat fordon inom EU.
Tips till dig som vill importera en bil, husbil, mc eller något annat fordon inom EU.

Blogginlägg -

Tips till dig som ska importera ett fordon inom EU

Funderar du på att importera en bil, husbil, mc eller något annat fordon? Då finns det tre viktiga saker du ska tänka på för att allt ska gå smidigt.

Att importera en bil kan vara ett spännande projekt, men det finns flera viktiga aspekter som du ska tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt. Vi på Besikta vill ge dig värdefulla tips för att underlätta din import och registreringsbesiktning.

Vår kundtjänstchef Camilla Hagman, som har stor erfarenhet av frågor kring fordonsimport, delar med sig av sina insikter för att hjälpa dig att undvika vanliga fallgropar:

- Det är viktigt att vara noggrann och förberedd inför importen. Ett misstag jag hört våra kunder berätta om är att de inte säkerställt betalningsmöjligheterna innan köpet. Att de upptäckte att betalkortet inte fungerade utomlands och att handlaren endast accepterade landets bankkort. Därför är det viktigt att komma överens med säljaren om hur betalningen ska genomföras på ett korrekt sätt för både köpare och säljare. Se också till att ditt betalkort är öppet för utlandsbetalningar och att beloppsgränsen är justerad för köpet, säger Camilla Hagman, kundtjänstchef på Besikta.

Här har vi samlat våra och Camillas bästa tips för dig som överväger att importera ett fordon inom EU.

1. Förbered dig och undersök noga

Innan du importerar en bil är det viktigt att göra grundlig efterforskning. Här är några saker du ska tänka på:

Ursprungslandets regelverk: Kontrollera gällande regler och lagar för bilköp och export i det land du tänker importera bilen från.

Chassinummerkontroll: Kontrollera både den primära identifieringsmärkningen som ska vara stansad i fordonet ram, eller kaross om det är ett fordon med självbärande karosseri, och den sekundära identifieringsmärkningen på fordonets tillverkarskylt.

Från och med 1/1 2005 är det i Sverige krav på båda märkningarna men många fordon har både primär och sekundär märkning mycket tidigare än så.
Det ska vara samma identifieringsmärkning på registreringshandlingen och primär och sekundär identifieringsmärkning på fordonet. Kontrollera noga att det inte finns skador, slipmärken, spår av svets eller spackel runt primär identifieringsmärkning som skulle kunna indikera att numret har blivit manipulerat. Ta reda på hur original identifieringsmärkning ska se ut på den bilmodell som ska köpas.
Kontrollera på samma sätt tillverkarskylten med den sekundära identifieringsmärkningen för att säkerställa att den inte är förfalskad.

Bilnycklar: Se till att få med alla nycklar som tillhör fordonet. Normalt lämnar fordonstillverkaren med tre nycklar.

Skatter och avgifter: Var medveten om att eventuella importskatter, tullavgifter och andra kostnader kan tillkomma. Om du importerar ett fordon från exempelvis Tyskland, som är ett EU-land, behöver du inte betala tull. Du betalar moms i Sverige om bilen är ny (mindre än sex månader gammal eller kört mindre än 600 mil).

Bilens skick: Se till att bilen är i gott skick och uppfyller det svenska regelverket och är i så kallat ”föreskrivet skick”. Detta innebär att alla system och komponenter uppfyller svenska föreskrifter och regler för att kunna sättas i trafik i Sverige.

Betalning: Kom överens med säljaren om betalningsmetod. Se till att ditt betalkort har rätt beloppsgräns och att du kan genomföra köp i landet du ska importera från.

2. Transport och Logistik

När du har hittat din bil som du vill importera, behöver du planera transporten hem till Sverige och då ska du tänka på följande:

Transportföretag: Välj ett transportföretag som du får förtroende för och som gärna har erfarenhet av bilimport.
Försäkring: Se till att bilen är försäkrad under transporten för att täcka eventuella skador.

Köra själv: Kan du själv ta dig till försäljningsstället? Och på så sätt själv köra bilen till Sverige.

3. Registreringsbesiktning

Efter att fordonet har anlänt till Sverige är nästa steg att registrera fordonet. Detta görs genom att ansöka om ursprungskontroll hos Transportstyrelsen. När din ansökan om ursprungskontroll har godkänts av Transportstyrelsen är det dags att boka tid för registreringsbesiktning hos Besikta (eller något annat besiktningsföretag). Vid bokning behöver du ange ditt ärendenummer från ursprungskontrollen. Du kan enkelt boka genom vår kundtjänst eller via formuläret på vår hemsida.

Tänk på detta inför registreringsbesiktningen

Ha alla dokument: Se till att du har alla nödvändiga dokument som krävs:

  • Identitetsbevis, giltig legitimation eller pass för den person som står som ägare av bilen
  • Eventuell fullmakt - behövs vid privatimport och annan person än den som ansökt om ursprungskontroll gör registreringsanmälan hos besiktningsingenjören
  • Ursprungskontrollens beslut från Transportstyrelsen
  • Registreringsbevis
  • Eventuellt tidigare besiktningsprotokoll
  • Serviceboken, med fördel

Registreringsbesiktningen: Under registreringsbesiktningen kontrolleras bilen för att säkerställa att den uppfyller svenskt regelverk och är i ”föreskrivet skick” vilket innebär att system och komponenter uppfyller svenska föreskrifter och regler för att sättas i trafik. Detta kan inkludera kontroll av avgasvärden, bromsar, belysning och andra säkerhetsfunktioner.
Besiktningsingenjören gör en teknisk identifiering av fordonet samt fastställer de fordonsuppgifter som ska registreras i vägtrafikregistret.

Eventuella åtgärder: Om fordonet underkänns vid registreringsbesiktningen beskrivs i protokollet vilka åtgärder som behöver vidtas för att fordonet ska bli godkänd.

Svenskt registreringsnummer: Efter godkänd registreringsbesiktning tilldelas fordonet ett registreringsnummer. Transportstyrelsen skickar därefter hem registreringsbevis och registreringsskyltar till dig som ägare.
Registreringsnumret tilldelas automatiskt och slumpas fram utifrån tillgängliga nummer. Som fordonsägare har du inte möjlighet att välja eller önska ett specifikt registreringsnummer.

Svensk kontrollbesiktning: Fordonet behöver oftast genomgå en kontrollbesiktning, och detta kan göras så snart fordonet har tilldelats ett registreringsnummer. Om ditt fordon har en godkänd trafiksäkerhetsprövning i ett annat EU-land, kan denna tillgodoräknas. Det är dock viktigt att tänka på att fordonet kan få en ny inställelseperiod enligt de svenska reglerna.

Ställa på fordonet: Efter att du har mottagit registreringsbevis och registreringsskyltar från Transportstyrelsen kan du begära att fordonet ställs på. Det är också en bra idé att kontakta ditt försäkringsbolag för att säkerställa att du har rätt typ av försäkring.
När fordonet är i trafik kommer du att få en faktura från Transportstyrelsen avseende den aktuella fordonsskatten.

Vi hjälper dig

Att importera en bil kan vara en givande upplevelse, men det kräver noggrann planering och förberedelse. Genom att följa dessa steg och vara medveten om alla krav och processer kan du säkerställa en smidig import och registrering av din bil. Om du har några frågor kring registreringsbesiktning eller kontrollbesiktning, då hjälper vi dig! Så tveka inte att kontakta oss på Besikta – vi finns här för att hjälpa dig med din besiktning.

Låt din bilimport bli en positiv och problemfri upplevelse!

Besiktning
Tjänster
Branschinformation

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Magnus Moberg

Presskontakt Teknisk direktör 010-809 00 40
Daniel Hjortström

Daniel Hjortström

Presskontakt VD
Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60

Relaterat innehåll

Den 26 november öppnar Besikta sin nya station i Habo på Fanérgatan 6.

Besikta flyttar till nya, större lokaler i Habo

Den 26 november flyttar Besikta i Habo till en ny adress på Fanérgatan 6. De moderna lokalerna erbjuder möjligheten att besikta både bil och släp eller husvagn samtidigt. Med större kapacitet ska Besikta möta den ökade efterfrågan och ge kunder en mer smidig och effektiv besiktning.

Den 12 mars slår Besikta upp portarna till sin nya station på Lusbergsvägen 5 i Borlänge.

Besikta öppnar i Borlänge den 12 mars 2024

Den 12 mars slår Besikta upp portarna till sin nya station på Lusbergsvägen 5 i Borlänge. Redan nu går det att boka tid för besiktning. Stationen kan ta emot alla fordon med en maxvikt på 3 500 kg; som personbil, husbil, husvagn, släp och lätt lastbil.

Här lär vi dig hur du bokstaverar ditt registreringsnummer så att alla förstår.

Bokstavering – tydligt för alla

Har du någonsin försökt säga ditt registreringsnummer över telefon och mötts av förvirring eller fel? För att undvika kaos och missförstånd finns en enkel lösning – bokstavering! Här lär vi dig hur du bokstaverar ditt registreringsnummer så att alla förstår, oavsett om du kör på Alfa eller Adam.