Gå direkt till innehåll
Stora säkerhetsbrister i moderna bilar - En av fem bilar har fel i bromssystemen visar ny besiktningsstatistik från Besikta Bilprovning.

Pressmeddelande -

Stora säkerhetsbrister i moderna bilar - En av fem bilar har fel i bromssystemen visar ny besiktningsstatistik från Besikta Bilprovning.

Svenskarnas starkaste känsla kring varför man besiktigar sin bil är att man gör det för att veta att bilen är säker (64%)*. Samtidigt visar nu besiktningsstatistik från Besikta Bilprovning att mer än var tionde bil får anmärkning på krockskyddet och en av fem bilar har avvikelser i bromssystemen.

– Det är anmärkningsvärt att andelen fel är så pass hög i de säkerhetssystem vi kontrollerat, säger Magnus Moberg på Besikta Bilprovning. Vår statistik visar att en stor del av svenska bilägare kör omkring med krockskydd och bromssystem som inte är fungerande. Det kan vara direkt livsfarligt och förmodligen skulle många olyckor kunna undvikas om fler kontrollerade även elektroniken på sina bilar. Felaktiga eller defekta säkerhetssystem inger en falsk trygghet för förare och passagerare.

Statistiken baseras på 1015 bilar som genomgått en utökad elektronikkontroll, utöver den vanliga kontrollbesiktningen, hos Besikta under oktober och november 2013**. Den enda elektroniska kontroll som genomförs i den lagstadgade kontrollbesiktningen är miljökontroll på bilens avgasrenande system.

11 % av de kontrollerade bilarna hade någon form av anmärkning på krockskyddet. En anmärkning, eller felkod som det kallas, kan bero på många olika orsaker. Exempelvis kan det vara sensorer som slutat fungera eller ett glapp i ett kontaktdon som genererar felkoderna, vilka upptäcks vid den utökade elektronikkontrollen. Sådana fel kan innebära att krockkudden inte utlöser vid rätt tillfälle eller att bältessträckaren inte verkar som den ska vid en kollision. Därmed träffar inte krockkudden på rätt ställe och vid rätt tidpunkt.

19 % av de kontrollerade bilarna hade avvikelser i fordonets bromssystem. En felkod i bromssystemet kan exempelvis bero på glapp i en ABS-givare eller i något av kabelsystemen vilket kan innebära att antisladdsystemet inte fungerar som det ska. 

– Med tanke på att moderna bilar idag är rullande datorer behöver vi sätta en ny standard för bilbesiktning i Sverige som även omfattar kontroll av bilens elektroniska system, för våra egna och våra medtrafikanters säkerhets skull, avslutar Magnus Moberg.


*Resultatet baseras på en undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Besikta bland 1060 svenska bilägare i juni 2013.

**Statistiken är framtagen baserad på 1015 personbilar som besiktigades mellan perioden oktober till november 2013. Bilarna är slumpmässigt utvalda på alla Besiktas 56 stationer. Bilmodellerna representerar alla varumärken från årsmodell 2002 och senare.


Ämnen

Kategorier


Besikta är Sveriges nya bilprovning och driver idag 56 besiktningsanläggningar på 51 orter i södra Sverige upp till Mälardalen. Företagets 500 anställda besiktar alla typer av fordon, från personbil och husvagn till lastbil och släp. Besikta är ackrediterat av Swedac för genomförande av den lagstadgade kontrollbesiktningen och registreringsbesiktningen. Företagets ambition är att sätta en ny standard för bilprovning i Sverige. Man erbjuder därför möjlighet till utökade kontroller av bilarnas elektronik och skick för ökad säkerhet, hållbarhet och totalkostnad över tid. Gå in på www.besikta.se för mer information.


Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60