Gå direkt till innehåll
Besikta och andra svenska besiktningsföretag tar för närvarande inte emot Fiat Ducato gasfordon för besiktning.
Besikta och andra svenska besiktningsföretag tar för närvarande inte emot Fiat Ducato gasfordon för besiktning.

Pressmeddelande -

Viktig information om Fiat Ducato gasfordon

Besikta Bilprovning och övriga aktörer inom fordonsbesiktningsbranschen har beslutat att tills vidare inte ta emot Fiat Ducato gasfordon för besiktning. Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) grundar beslutet på en begäran från Kalmar länstrafik om en extern utredning, efter flera incidenter där Fiat Ducato gasfordon har exploderat.

Kalmar länstrafik har tagit alla Fiat Ducato gasfordon ur drift och begärt en utredning för att klargöra orsaken till explosionerna. På grund av de potentiella säkerhetsriskerna har fordonsbesiktningsbranschen (FBB) beslutat att neka alla Fiat Ducato gasfordon tillträde till besiktningshallarna. Detta för att säkerställa våra teknikers säkerhet och arbetsmiljö. Vi avvaktar resultaten från den begärda utredningen för att fastställa vilka specifika fordon som är berörda och hur de ska hanteras framöver.

Det har framkommit att fordonen har efterkonverterats med gastankar av kompositmaterial i stället för de ursprungliga ståltankarna. För att minimera risken för ytterligare incidenter har Kalmar länstrafik beslutat att tömma fordonen helt på gas genom punktering av tankarna.

Beslut från Fordonsbesiktningsbranschen

Samtliga aktörer inom Fordonsbesiktningsbranschen har enhälligt beslutat om denna hantering under utredningstiden. Totalt har 119 fordon identifierats som berörda av detta beslut, varav ungefär 70 fordon redan har tagits ur drift av sina ägare. Av dessa 119 fordon ägs 100 av företag och resterande av privatpersoner.

Information till fordonsägare

Det är endast ett fåtal fordon vars besiktningsperiod löper ut inom den närmaste tiden. Våra stationer och tekniker har uppdaterad information. För frågor gällande kontrollbesiktning av ett Fiat Ducato gasfordon, vänligen kontakta vår kundtjänst.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Besikta är en av de större bilprovningsaktörerna i Sverige och driver idag 200 besiktningsanläggningar på fler än 160 orter runt om i Sverige. Företagets ca 600 anställda besiktar de flesta typer av fordon, allt ifrån personbil, motorcykel och husvagn till tunga lastbilar, bussar och släp. Besikta är ackrediterat av Swedac för genomförande av den lagstadgade kontrollbesiktningen och registreringsbesiktningen, både för lätta och tunga fordon. Företaget erbjuder även extra säkerhetskontroller genom olika tilläggspaket med utökade kontroller av bl.a. krockskydd, elektronik och däck för ökad säkerhet, hållbarhet och totalkostnad över tid.

Gå in på besikta.se för mer information.

Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60