Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vanligaste felen på svenska motorcyklar

Motorcykelsäsongen är nu i full gång och därför det kan vara en god idé att kontrollera hojen innan du ger dig ut på vägarna. Statistik* från Besikta visar de vanligaste punkterna som anmärks på. Totalt registrerade Besikta drygt 22 000 anmärkningar fördelade på 36 157 fordon under förra året. Av dessa underkändes cirka 10 % helt och hållet.

Här är listan med de vanligaste felen:

  1. Strålkastare (exempelvis fel på hel- eller halvljuset)
  2. Stopplyktor
  3. Däck
  4. Färdbromsar (exempelvis fel på hjulbromsar, dåliga bromsbelägg eller undermålig rörelsereserv)
  5. Stötdämpare

–  Om det var ett tag sedan senaste besiktning kan det vara en god idé att göra en extra kontroll av mc:n innan man ger sig ut på vägarna, säger Magnus Moberg produktionschef på Besikta. Lyktor och däck är enkelt att kontrollera själv, men just bromsar och stötdämpare kan vara tryggt att testa med en besiktningstekniker, särskilt eftersom dessa funktioner påverkar fordonets väghållning och säkerhet.

Besikta erbjuder så kallade trafiksäkerhetskontroller av alla fordonstyper. Då görs samma genomgång som vid en kontrollbesiktning, men utan att kontrollen registreras.

*Statistiken omfattar 36 157 motorcyklar som besiktigades under 2013.

För mer information, vänligen kontakta:

Magnus Moberg

Produktionschef Besikta

Magnus.moberg@besikta.se

Tel: 010-809 00 40

SMS: 070-644 50 66


Ämnen

Kategorier


Besikta är Sveriges nya bilprovning och driver idag 58 besiktningsanläggningar på 53 orter i södra Sverige upp till Mälardalen. Företagets 500 anställda besiktar alla typer av fordon, från personbil och husvagn till lastbil och släp. Besikta är ackrediterat av Swedac för genomförande av den lagstadgade kontrollbesiktningen och registreringsbesiktningen. Företagets ambition är att sätta en ny standard för bilprovning i Sverige. Man erbjuder därför möjlighet till utökade kontroller av bilarnas elektronik och skick för ökad säkerhet, hållbarhet och totalkostnad över tid. Gå in på www.besikta.se för mer information.


Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60