Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Se till att bilen är säker på sommarvägarna

Sommarledigheten är här och för många betyder det att både bilen och kanske husvagnen får bekänna extra färg med lite längre resor. Besikta Bilprovnings besiktningsexpert Lotta Johansson delar med sig av sina bästa tips som gör semestern säkrare och trevligare för både dig och din familj.

– Är du minsta osäker på din bil eller husvagns kondition, är mitt råd att göra en trafiksäkerhetskontroll innan en långresa, säger Lotta Johansson på Besikta. Då kontrolleras bilens eller husvagnens viktigaste funktioner, utan rapportering till Transportstyrelsen. Det är en billig och enkel kontroll för en säkrare bilsommar. Om frågor uppstår under resan, använd söktjänsten bokabesiktning.se för att hitta en bilbesiktning där du befinner dig. 

Tänk på det här innan du ger dig iväg med bilen

  • Hur är det med däcken? Lastar du mycket krävs ett högre lufttryck och rätt lufttryck är viktigt för bilens väghållning.
  • Det kanske allra viktigaste av bilens säkerhetssystem är bromsarna. Rostiga bromsskivor är väldigt vanligt och kan i vissa fall åtgärdas enkelt. Kör bilen i låg fart och gör en hastig inbromsning några gånger. Då kan rostbeläggningen försvinna och bättre bromsverkan uppnås. Många bilar har också problem med de elektroniska bromssystemen som ABS-systemet till exempel. Vår senaste undersökning* visade att så många som 20 % hade problem med de elektronikstyrda delarna av bromssystemet. Gör gärna en extra koll av bromsarna innan du ger dig iväg med familjen.
  • Lasta smart. Använd lastsäkring så som lastgaller eller lastnät. Tänk på att lösa föremål som exempelvis en mobiltelefon eller surfplatta kan bli livsfarliga vid en hastig inbromsning när de slungas framåt. Har du inte tillgång till ett lastgaller, se till att packa de tyngsta väskorna längst ned.
  • Ska ni bila utomlands? Tänk på att regler för vilken utrustning som är obligatorisk i fordonet ser olika ut i olika länder. Mer information kan du finna på Motormännens hemsida.

Bra tips för dig som reser med husvagn

  • Testkör – många är ovana att köra med husvagn, testkör din bil med husvagnen innan avfärd.
  • Tung last? Det är inte ovanligt att husvagnarna packas för tungt. En överlastad vagn förändrar bilens köregenskaper, vilket kan ge förödande konsekvenser. Kontrollväg gärna ditt ekipage innan avfärd. Du kan kontrollväga din husvagn på flera av besiktningsstationerna runt om i landet. Kontakta gärna din besiktningsstation för att höra om de tillhandahåller denna tjänst.
  • Hur är det med bromsarna? Besiktningsstatistik från 2013 visade att ett av de vanligaste felen bland husvagnar är krånglande bromsar**. Kontrollera gärna husvagnens bromsar varje år.
  • Brand – Gasol i husvagnar skapar flera obehagliga olyckor varje år enligt Brandskyddsföreningen. Du kan alltid åka till en besiktningsstation och göra en extra gasoltest för att vara på den säkra sidan. En brandsläckare är nödvändig men kom ihåg att även brandsläckaren har ett bäst föredatum och ska besiktas.

* Statistiken är framtagen baserad på 1015 personbilar som besiktigades mellan perioden oktober till november 2013. Bilarna är slumpmässigt utvalda på alla Besiktas 56 stationer. Bilmodellerna representerar alla varumärken från årsmodell 2002 och senare.

** Besiktas besiktningsstatistik av husvagnar från 2013

Kontakt

Lotta Johansson

Besiktningsexpert på Besikta

Lotta.johansson@besikta.se

Tel: 010-809 71 55

SMS: 070-043 11 60


Ämnen

Kategorier


Besikta är Sveriges nya bilprovning och driver idag 58 besiktningsanläggningar på 53 orter i södra Sverige upp till Mälardalen. Företagets 500 anställda besiktar alla typer av fordon, från personbil och husvagn till lastbil och släp. Besikta är ackrediterat av Swedac för genomförande av den lagstadgade kontrollbesiktningen och registreringsbesiktningen. Företagets ambition är att sätta en ny standard för bilprovning i Sverige. Man erbjuder därför möjlighet till utökade kontroller av bilarnas elektronik och skick för ökad säkerhet, hållbarhet och totalkostnad över tid. Besikta står bakom den oberoende söktjänsten bokabesikning.se där alla besiktningsstationer i hela Sverige listas.

Gå in på www.besikta.se för mer information.


Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60