Gå direkt till innehåll
Besikta bilen redan i juni då det finns mer kapacitet på stationerna.
Besikta bilen redan i juni då det finns mer kapacitet på stationerna.

Pressmeddelande -

Många bilägare riskerar körförbud under semestern

I sommar kan det bli svårt att hitta lediga tider på besiktningsstationerna runt om i Sverige. Efter att de nya besiktningsreglerna infördes 20 maj, har många bilägare fått juli som sista besiktningsmånad – en månad som infaller mitt under industrisemestern. Besikta istället bilen redan i juni då det finns mer kapacitet på stationerna.

Med en förändrad besiktningsbransch och flera aktörer på marknaden har bilägarna fått ett nytt förhållningssätt till sin bilbesiktning. Tidigare var många ute i god tid och bokade sin besiktning långt i förväg. Idag bokar de flesta bara ett par dagar innan, vilket ger en snabbt föränderlig bild av bokningsläget på stationerna, berättar Besiktas marknadsområdeschef Lennart Gillberg.

Nya besiktningsregler påverkar

När besiktningsperioden styrdes av slutsiffran, var juli och augusti två besiktningsfria månader eftersom de infaller mitt under industrisemestern. I år är läget annorlunda efter de nya besiktningsreglerna som trädde i kraft den 20 maj. De besiktningsfria månaderna är borta vilket innebär att många bilars besiktningsperiod går ut i juli och augusti.

Boka besiktning i juni

I år tvingas många besikta sin bil i juli – en månad då det sannolikt kommer att finns få tider tillgängliga eftersom många i besiktningsbranschen har semester.

”Fundera på om du kan lägga din besiktning redan i juni månad”, säger Lennart Gillberg. ”Då har du större chans att få en tid som passar bra.”

Det kan dessutom vara en bra idé att göra sin besiktning innan bilsemestern i sommar. ”En besiktning är en kontroll av de viktigaste delarna i bilen, så besikta gärna innan du ger dig iväg. Då får du koll på hur trafiksäker din bil är och kan känna dig lugn i semestertrafiken”, tipsar Lennart Gillberg.

Ämnen


Besikta är en av de större bilprovningsaktörerna i Sverige och driver idag 163 besiktningsanläggningar på 141 orter från Ystad i söder till Gävle i norr. Företagets ca 600 anställda besiktar de flesta typer av fordon, allt ifrån personbil, motorcykel och husvagn till tunga lastbilar, bussar och släp. Besikta är ackrediterat av Swedac för genomförande av den lagstadgade kontrollbesiktningen och registreringsbesiktningen, både för lätta och tunga fordon. Företaget har satt en säkrare standard för bilprovning i Sverige. Därför ingår utökade kontroller av ABS- bromsar och krockkuddar, utöver den ordinarie kontrollbesiktningen av personbilar. Dessutom erbjuds tilläggsbesiktningar med utökade kontroller av elektronik, däck och vätskor för ökad säkerhet, hållbarhet och totalkostnad över tid. Besikta står bakom den oberoende söktjänsten bokabesiktning.se där alla besiktningsstationer i hela Sverige listas.

Gå in på besikta.se för mer information.