Gå direkt till innehåll
Kontrollera däck och bromsar inför fjällresan

Pressmeddelande -

Kontrollera däck och bromsar inför fjällresan

Inför stundande sportlov är det många som ska ut på långresa till bland annat fjällen. Det är en lång resa som ofta sker i skiftande väglag med mycket trafik och en fullpackad bil. Besikta Bilprovnings Magnus Moberg delar med sig av sina bästa tips, så att bilresan blir så säker som möjlig.

- Först och främst, anpassa hastigheten efter rådande väglag och se till att dina däck har rätt lufttryck för fullastad bil och är i gott skick, säger Magnus Moberg, produktionschef på Besikta Bilprovning. Vi upptäcker många däck med allt för dåligt mönsterdjup.

Dagens bilar är utrustade med en rad olika elektroniska säkerhetssystem, såsom ABS-bromsar, krockkuddar och antisladdsystem, vilka syftar till att öka säkerheten i trafiken. Färsk besiktningstatistik* visar att 19 % av bilarna från 2002 och framåt hade avvikelser i elektroniken som styr bromssystemen. En rekommendation till alla bilägare är därför att göra regelbundna kontroller för att säkerställa att de elektroniska säkerhetssystemen är intakta och väl fungerande.

Är du osäker på om säkerhetssystemen fungerar som de ska eller om däcken är godkända, kom gärna in till din lokala besiktningsstation för en extra kontroll innan du åker iväg. Inför ett besiktningsbesök kan det också vara bra att gå igenom våra checklistor inför besiktning.

Checklista - inför resan

·  Se över däcken - det krävs högre tryck i däcken när bilen är fullastad. Vid vinterväglag är det lag på att vinterdäcken skall vara på.

·  Om du kör med skidbox på taket - tänk då på att bilen kan uppföra sig annorlunda mot vad du är van vid.

·  Fyll på med spolarvätska som klarar minusgrader, ha gärna även med en reservflaska om du behöver fylla på längs vägen

·  Kontrollera kylvätskans fryspunkt samt att ditt batteri är i god kondition.

·  Använd lastsäkring så som lastgaller. Har du inget lastgaller så se till att packa de tyngsta väskorna längst ned.

·  Att alltid ha i bilen: isskrapa, borste, startkablar, bogserlina samt en liten snöskyffel.

Checklista - under resan

·  Planera in raster – det underlättar den långa körningen och risken för trötthet minskar.

·  Anpassa hastigheten efter det varierande väglaget.

·  Håll avståndet till framförvarande bilar.

Checklista - framme i fjällen

·  Använd motorvärmare – bilen mår inte bara bättre av att startas varm, du gör även en insats för miljön och sparar pengar eftersom det drar onödigt mycket drivmedel vid kallstart.

* Statistiken är framtagen baserad på 1015 personbilar som besiktigades mellan perioden oktober till november 2013. Bilarna är slumpmässigt utvalda på alla Besiktas 56 stationer. Bilmodellerna representerar alla varumärken från årsmodell 2002 och senare.


Ämnen

Kategorier


Besikta är Sveriges nya bilprovning och driver idag 56 besiktningsanläggningar på 51 orter i södra Sverige upp till Mälardalen. Företagets 500 anställda besiktar alla typer av fordon, från personbil och husvagn till lastbil och släp. Besikta är ackrediterat av Swedac för genomförande av den lagstadgade kontrollbesiktningen och registreringsbesiktningen. Företagets ambition är att sätta en ny standard för bilprovning i Sverige. Man erbjuder därför möjlighet till utökade kontroller av bilarnas elektronik och skick för ökad säkerhet, hållbarhet och totalkostnad över tid. Gå in på www.besikta.se för mer information.


Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60