Gå direkt till innehåll
Välj att tvätta din bil i en tvättautomat eller en gör-det-själv-biltvätt – det är bra både för dig och miljön!
Välj att tvätta din bil i en tvättautomat eller en gör-det-själv-biltvätt – det är bra både för dig och miljön!

Blogginlägg -

Tvätta bilen rätt – för din och miljöns skull

Välj att tvätta din bil i en tvättautomat eller en gör-det-själv-biltvätt – det är bra både för dig och miljön!

En skinande ren bil är alltid en fröjd för ögat. Men för att göra detta på rätt sätt och samtidigt skydda vår miljö, bör du alltid välja att tvätta bilen på rätt sätt. Att tvätta bilen hemma medför att skadliga ämnen som kemikalier och olja hamnar i naturen. Därför ska du alltid tvätta din bil i en tvättautomat eller gör-det-själv-biltvätt.

Biltvättar klassas som ”miljöfarlig verksamhet”

Lagen förbjuder inte dig att tvätta bilen på gatan, men enligt miljöbalken är det förbjudet att släppa ut orenat avloppsvatten. Smutsvattnet från biltvättar innehåller föroreningar som tensider, metaller, oljerester och kemikalier från bilvårdsprodukter, vilket är skadligt för både människor och miljö.

Varje år utförs cirka 15 miljoner biltvättar på gatan, vilket leder till att omkring 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller hamnar i våra känsliga vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra eller omöjliga för naturen att bryta ner.

Vi har alla ett ansvar att minska utsläppen av skadliga kemikalier.

Tvätta inte bilen på gatan

Att tvätta bilen hemma på gatan skadar miljön. Smutsvattnet, som innehåller oljerester och tungmetaller, rinner ner i rännstensbrunnar och vidare ut i bäckar, sjöar eller hav. Om du inte kan ta bilen till en biltvätt, undvik att tvätta den på asfalterade ytor. Välj i stället att tvätta bilen på din gräsmatta eller grusplan, där smutsen filtreras genom marken innan vattnet når vattendrag och sjöar. Om du vaxar bilen regelbundet kan det också minska mängden smuts som fastnar, vilket är bra.

Kom ihåg att du aldrig får tvätta bilen inom vattenskyddsområden.

Tvätta bilen i en biltvätt eller gör-det-själv-hall

Om du vill tvätta bilen själv, välj en gör-det-självtvätt eller en automatisk biltvätt. Oavsett om du använder automat eller gör det själv, renas tvättvattnet från föroreningar innan det leds vidare till det kommunala reningsverket för ytterligare behandling.

Välj miljöanpassade bilvårdsprodukter

När du tvättar bilen, välj miljömärkta bilvårdsprodukter som har mindre negativ påverkan på miljön. Automattvättar inkluderar alla nödvändiga kemikalier, vilket sparar både tid och pengar. Bilvårdsprodukter utan miljömärkning innehåller ofta starka lösningsmedel. Till exempel, kallavfettning, en petroleumbaserad kemikalie, löser effektivt vägsalt, olja och asfaltsfläckar, som kan orsaka allvarlig miljöskada om den används vid tvätt hemma på gatan.

Gör ett smart vägval. Välj en biltvätt eller gör-det-själv-tvätthall, det är bra för både dig och miljön!

Läs fler tips på vår blogg

Läs om fler smarta vägval på vår blogg. Allt för att göra ditt bilägande säkrare, bättre, enklare och lite roligare.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Karin Holm

Karin Holm

Presskontakt Marknadschef 010-809 00 60